Jonas Pettersson köpte fastigheten 1995. Som då bara bestod av boningshuset och en lada med tillhörande stall. Redan -95 började Jonas med utegåendegrisar och återtog en del av den utarrenderade marken. Jonas fortsastte med kreatur och beslöt att bygga en ny lada med smidigare hantering av foder till djuren. Men innan den stod klar sjönk priserna på kött och den stora satsning som skulle ske uteblev. Ladan byggdes däremot färdigt. Det är denna lada som i dag fungerar som saloon. Den gamla ladan, uthus och stall behövde renoveras och då blev det western stil som gällde. Ganska snart strömmade likasinnade till platsen och premiärfesten för saloonen och den nya verksamheten skedde andra helgen i september 1999.
Det kom över 250 besökare och platsen blev mycket populär. En ideell förening skapades och under åren har medlemmar kommit och gått. Verksamheten har också under åren blivit mer och mer koncentrerad till autentisk western.

Jonas slutade som grafiker 1997 för att ägna sig mer åt sitt lantbruk. Men det skulle visa sig att kunderna inte var intresserade av kött, utan de ville hyra in sig i ladan för privata festarrangemang. Kunderna blev eventbolag och Jonas levererade istället entertainment ,logistik och lokaler för konferenser och teambuildning. Var denna utveckling planerad eller inte? Det är ingen som vet. Redan 1996 började Jonas med dans och en del teater. Dessa kunskaper och kontakter kom väl till pass fyra år senare när han blev ombedd att leverera showbusiness. Men det hela startade många år tidigare då han promotat artister som rockband från både England och USA.Där ibland Jerry Lee Lewis syster, Linda Gail Lewis samt den ende kvarlevande rock n roll artisten från 50-talet,Jerry Jaye. Denne var även låtskrivare åt många andra som blev mer kända än honom. Andra artister var Darlene Battles och Narvel Felts. Dessa kom Jonas i kontakt med genom Teddy Hill som var promoter med studio i Herrljunga, och numera guide i Nashville. Det blev också en del bokningar åt en god vän vid namn Errol Nordstedt, alias Eddy Meduza.

Jonas Besökte High Chaparral första gången år 2000. Han blev inte lika imponerad som många andra turister, då han besökt USA regelbundet sedan han var åtta år. Dessutom tillbringade han två år i klippiga bergen efter att han avslutat svensk grundskola. Sedan besöket på HC år 2000 har Jonas jobbat på Chaparral under somrarna som informationsansvarig, Lucky Luke show, tågrånet, som DJ samt varit tillgång åt radio/tv produktioner samt tidnings reportrar. Mellan 2004 och 2008 ansvarade han för 18 anställningar i nöjesparken High Chaparral. Under hans vistelse på High Chaparral skötte andra verksamheten på hemmaplan.

Sedan år 2002 har Jonas åkt till Gran Canaria under vinter halvåret. Där har han jobbat som cowboy i western staden Sioux City. Vid ett tillfälle tog han med en arbetskamrat från HC.Och en från Sioux City har haft äran att jobba på HC Utbytet mellan westernstäderna har bidragit till en bättre kvalitÚ i båda länderna.

Jonas har också medverkat i såväl svensk som dansk tv. Men han finns också med i en internationell musikvideo. Han har konfrancierat tillsammans med "ipren gubben" inför 800 gäster. Sammantaget har han underhållit närmare en halv miljon människor om året.

Saloonen har under åren haft artister som Jivin Jake , Martin & the worn out soles, (från sikta mot stjärnorna) Alaska, Serzmark, Highway 40, Cowtalk, 6-volt, Lobo Guitar Lee, Music 4 you med många fler. Det har förekommit uppvisning av kanon skytte , western ridning , cancan , stuntshow samt indian dans från Lakotaindianer från Canada. Fler aktiviteter som föekommit är spektakulära 5-kamper, kareoke, teambuildning, föreläsningar, skyttetävlingar och linedance-kurser.